Locomotion weboldal

A Locomotion oldal évek óta igyekszik tájékoztatást adni a magyar modellvasúti hírekről, azon belül is főleg a vasútmodell kiállításokról és klubokról. – ez volt a cél, de kiállítók részéről érdektelenségbe fordult, így marad az ad hoc bejegyzések sora.

Miért Locomotion?

Miért nem magyar kifejezés?
Sokáig kerestünk olyan lehetőleg egyszavas kifejezést, vagy hangutánzó szót, ami a komolyságot megtartva, mégis kifejezi a vasutazást, az eszközt és a modellezés dinamikus mozgását is.
A locomotion a magyaroknak ismerős, mégis idegen kifejezés és így számos (nem szó szerinti) tartalmat kötnek hozzá. Főleg a mozdonyt, de természetesen a vonat mozgását is beleértik.
Pedig szó szerint a helyváltoztatást, mozgást jelenti. Mivel az angolban a Locomotive – többek között a mozdony – szóból képezték a mozgást (vagy fordítva :-), így nincs ennél jobb kifejezés, ami itt használható lenne.

Miért jött létre több mint egy évtizede az oldal ?

Egyik kiemelt célunk támogatást nyújtani az egyre több helyen nyilvánosságra lépő vasútmodell kluboknak és egyéni modellezőknek. Éppen ezért kiemelt téma a kiállítások, a szakirodalom és mit hogyan érdemes csinálni témájú dolgok. Csak másodlagos, hogy melyik nagy gyártó mit hozott ki éppen újdonságként.
A modellezőket segítendő a könyvek és magazinok tartalmi ismertetése mellett a vasúttörténet, a közlekedési gépgyártás néhány kiemelt eseményével is szeretnénk foglalkozni.

A nagyvasútról vagy a virtuális vasútról pedig ajánljuk az internetes Vonatmagazin-t (vonatmagazin.hu), az Indóház és a Vasút and modell magazint (vasutandmodell.hu), mert mi csak annyit fogunk belőle bemutatni, ami – főleg történelmi – korhűség miatt fontos a modellek kialakítása miatt.