Réz modell építés. Keskeny nyomközű posta-pakli a 60-as évekből – 1.rész.

Felek Ferenc felvetésére másodszor is belekezdek a posta-pakli réz modelljének elkészítésébe. A tervek szerint ez egy teljesen réz modell lesz és a méretarány – nullás keskeny nyomközű, azaz 0e (nulla e 1:45) lesz.

Forrás anyag kutatás

DFk 753 posta-pakli III.korszak 1950-60-as évek szerinti állapot, erről kellene minél több információ.

Sajnos semmilyen dokumentációt nem sikerült erről fellelni. Összesen talán 3 képet találtam róla. A modell Felek Ferenc gyűjtéséből Mohay László 1961-es fotója alapján készül. Szerencsére sikerült a másik végéről is fotót találnom egy méregdrága belga könyvben, így nagyjából ismert a külső kinézete a 60-as évek eleje szerinti állapotban. Ez már egy átépítést követő állapot és ez után is volt egy jelentősebb átépítés. A belső elrendezésről is kevés információ van. Szenes kályha fűtés és posta asztal volt benne, világítással és egy székkel.

Az alábbi két vasútnál volt megtalálható:
– NyVKV, Nyíregyháza Vidéki Kisvasutak (NyVKV) Nyíregyháza-Dombrád
– CGV, Ceglédi Gazdasági Vasút alias Cérnán Guruló Vacak

1913-ban gyártotta a Roessemann & Kühnemann Rt. (alapítva 1885) az NyVKV részére, ahol DF 303 pályaszámon került forgalomba. Az első átépítése során a posta szakasz külső ajtaját cserélték fix oldalfalra.

A CGV-t (Ceglédi Gazdasági Vasút) 1949-ben államosították, így került a MÁV-hoz. A már DFK 753 pályaszámon ott üzemelt 1949 után valamikortól. Ezen a számon lett másodszorra is átépítve. Ekkor megszűnt a végig futó járólap és új oldalfalat is kapott körbe, illetve megváltozott az elő és hátfal szerkezete is.1974-ben selejtezték. Maga a keskeny nyomközű forgalom, alias Cérnán Guruló Vacak, 1973 december 31-én szűnt meg.

Az első gőzösök ami után futhatott a 394.-es sorozathoz tartoztak.

Modell terv.

Durva modell Dr. Károlyi Zsolt-tól – elvetve.

Ha a tengely távolságnak elfogadjuk a MÁV kartont (3000mm) akkor a 73mm 1:41,1-es méretarányt jelentene. Míg a nullás mérethez 1:45 (esetenként 1:43) tartozik ellenben a 128 mm 1:43-hoz tartozna. Így ezt a kapott rajzot figyelmen kívül hagytam, mert vélhetően más eredetivel (esetleg egy a Gysev-nél kiállítottal) egyezik.

A kaszni fotómaratással fog készülni. Ehhez 2018-ban készült egy vázlat, csak sajnos a munkanélküliségem/a jövedelem hiánya megakadályozta, hogy eddig foglalkozzak vele. Most talán el tudom készíteni.

0e méret arány a Wikipédián.

Lüke wp kellene neki az angol szavak használata, mint például az instead azaz ellenben, vagy moreover azaz ráadásul.