Megjelent a MIBA 2011 júniusi száma

MIBA 2011.06

Megjelent a MIBA 2011 júniusi száma

Ára 2805,- Ft kapható a nagyobb újságárusoknál
108 oldalon csupa modellezés (német nyelven).

Az első nagyobb cikk egyfajta visszatekintés, háború utáni Ottersberg-ről képek és a modell megvalósítása (cikksorozat második része)
Cikk hátulütője pont az előnye. A modell épület nagyon szépen elkészítve, de így hogy azonos szögből fotózva ott az eredeti már nagyon zavaróak az apró részletbeli eltérések (máshol lévő kémények, nagyobb lámpák stb.) Szépen összeszedett anyag az 1958-as állomási elrendezési rajztól (5 vágányos állomás és teher pályaudvari rész) minden részlet a váltóőrháztól az eredet menetrendig sok információ. A modellen pedig számos részlet rendkívül élethűre sikeredett (például egy patak völgy). Az állomáson áthaladt anno a TEE is így aztán fekete fehér archív mellett modellben is reprodukálták.

A következő cikk(sorozat) a németeknél kultikus VT12-es motorvonatot tárgyalja. Hogy pontosítsunk a VT12,5-öt. Az első cikk az eredetit mutatja be jellegrajzzal eredeti fotókkal egészen a  nosztalgia állapotokig.
A következő cikk már ennek Rocco általi (HO) modelljét mutatja be “Maschine mit Maske – Gép álarcban” címmel. A cikkben szétszedve részleteiben látható a modell és az eredeti méretek 1:87-es kicsinyített méreteivel is összevethető a Rocco megvalósítása. Azaz a szegecsszámlálók is megtalálják a szükséges információkat a cikkben.

Az Ein Quarzsandgrube in HO sorozat (terepasztal építés) 3. cikke az elektronika beépítésről és a vezérlő pultról szól. Itt egyébként furcsamód egy lengyel kis műhely hirdetésére hívnám fel a figyelmet ami egy fém modell rendkívül precízen kivitelezve.

A kerti vasútasoknak a következő cikk a saját építés szépségét, gyötrelmeit mutatja be. Egy LGB 1:22.5-ös KÖF keskeny nyomközű változata. A réz modell készítés néhány részletét mutatják be és az is látható hogy viszonylag egyszerű kézi eszközökkel is lehet fokozatosan jó és szép modellt építeni.

A következő cikkben arról van szó hogyan tehetjük élethűbbé a gyári mozdonyok és vagonok kerekeit.

A 2010 év díjazott modelljeit felsoroló cikkből számomra az jött le hogy minden (német) gyártóval jóban kell lennie egy ilyen újságnak így mindenki kapott egy egy kategória díjat.

Láthatunk még egy csodálatos tehervonati gőzöst, egy terepasztalt bemutató sorozat 28. részét (!)  A T8-as gőzös története és jellegrajzai és persze ennek HO-ás itt éppen Brawa modellje.
A nullás modulrendszert bemutató cikksorozat második része után a Roco karlsruhei vegyes használatú villamosát mutatja egy részletes cikk a modell megbontásáig és átalakításig.

A Busch nullás lézervágott raktárépületét rakják össze egy cikkben nem túl részletesen, de azért a képeket a németül nem tudok is érteni fogják.

Egy Piko BR55 selectrix hangosítását mutatja be a következő cikk.
N-ben a II-as Taurus a téma.

A képes újdonság listát és az apróhirdetéseket is ajánlom figyelembe néha utóbbiak is számos érdekes infót tudnak hordozni.

Bt.