Indóház 2010 szeptemberi száma megjelent.

Indóház 2010 szeptemberi száma.

Indóház 2010 szeptemberi szám tartalma.

Cimlapon a Glacier expressz.
A bevezetőt ennek a számnak a szerkesztője, a laptulajdonos főszerkesztő  T.Hámori Ferenc  jegyzi és MÁV jelene és várható új vezetési elveket vetíti előre.
Szokás szerint a napi hírek között elrejtve nagyon jó fotók és érdekes hírek vannak, amiből akár több is lehetne.
A vasúttörténet mostani adagja a
“Vicinális az Alföld északi peremén” címmel kezdődő több lapszámon át tartó cikksorozat első eleme. A Miskolc-Nyékládháza-Mezőcsát vasútvonal.
A következő történelmi cikk a szocialista  múlt vasutat fotózni tilos korszakából egy érdekes kevesek által ismert balesetről készült fotókkal illusztrált cikk, “A birodalmi gyors szerencsés kisiklása” címmel, az akkor szovjetunióba tartó expressz kisvárdai kisiklásáról 1968-ból.
Az 1980-as éveket a kor felidézésével az akkori menetrend képviseli. Sokaknak érdekes fotó lesz a Déliben indulásra váró piroska (MDmot motorvonat) Zlatnyik Ferenc felvételén. Az MDmot szerelmeseinek ajánlom a többi fotó illusztrációt is.
A “fekete macskák” dunántúli dorombolásai, az Emlékképek a helyi motorosról címmel az ABmot-ok korából. Mivel annó gyermekkoromban én is ilyennel jutottam le nyaranta Zalaegerszegre a nyári szünetben így a kor és a jármű nekem is emlékképeket hoz elő, de nosztalgia szerelvények miatt ma is látható motorkocsik a fiatalabbaknak  is ismerősek lehetnek.
A külföldi vasutakat bemutató cikkek egy a román-moldáv határátkelőt bemutató cikkel indulnak (a két oldal persze az itthon ismeretlen vasút és környezet miatt szinte csak bevezetésnek tekinthető olyan rövid).
Annál látványosabb a megunhatatlan svájci vasút egy szeletét bemutató cikk. A tiszta hegyi levegő az élénk színek az elronthatatlan szép fotókat eredményeznek (a vakító hó azért nem mindig a fotósok barátja).
A következő külhoni vasutakat bemutató cikk a grúz vágányokról szól, míg az utolsó már a kisvasutak világába vezet át  minket, ebben még a bolgár hegyi vasutakról van szó, de a következő apró hírekben már az egyre több napi hírt tartalmazó magyar kisvasutak szerepelnek. Na meg egy kis Kovászna, Kommandó. Ami azonban a gépeket imádóknak érdekesebb az az Mk45 -2003 felújításáról szóló cikk, sajnos csak két oldalon.
A Metropolis már nevében hordozza önmagát, de kérdés minket is fog-e hordozni? Szerintem igen csak kérdés milyen áron. A cikk a fellebbezést benyújtó Alstrom metróról szól.  Nekem mint mérnöknek szinte hihetetlen, hogy egy a munka elvállalásakor ismert feltétel ami ráadásul törvényerejű (szabványba foglalt) biztonsági előírás, más országban ennek hiánya pedig már balesethez vezetett hogyan vagy még inkább miért került ki a projekt végrehajtásából. Az adok kapok egy rövid összefoglalását tartalmazza a cikk.
A csak egy oldalnyi amúgy látványos villamosos cikk után a külföldi modellvasutas ?reklám? cikkek után a vonatok fékezéséről szóló sorozat első bevezető része olvasható.

Végezetül egy érdekes cikk a New York Central Railroad kevesek által látható és ismerhető szupertitkos város alatti állomása.
A részleteket olvassák el a magazinban – érdemes.  A mindössze 695,- Ft-os ár pedig a többi amúgy réteg magazinhoz képest kedvező ár még mindig és ezért 82 oldal vasutat illetve ehhez kapcsolódó szakmai reklám anyagot kapunk.

Szerzői jogi okokból mi képekkel nem illusztrálhatjuk az ajánlatunkat, de az Indóház weblapján láthatnak némi kedvcsinálót.
( http://iho.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=3149:indohaz-a-padba&catid=9:indohaz&Itemid=13 )