Model Railroader 2009 augusztus

Model Railroader 2009 augusztusi szám tartalmából. Érdekes emeletes garázs terepasztal részletes bemutatója.

Model Railroader 2009 08
Model Railroader 2009 08

Figyelmébe ajánlom minden garázsban terepasztalt építeni vágyónak  a  wisconsini Neil Roggensack garázsban és a mögötte lévő helységbe megépített három emeletes terepasztalát. Az emeletekkel ugyan nem értek egyet, de megoldja a kisgyerek és a nagy gyerek magasság problémáját – lásd a budapesti modellvasút fesztivál :-), ami viszont elgondolkodtató lehet minden szűk helyen terepasztalt építőnek, az a garázs bejáratánál épített csuklós megoldás amivel használaton kívül a falhoz felcsukható a rendező tároló pályaudvar rész, így a garázs eredeti funkciója is használatban maradhatott.
A lépésről lépésre cikksorozatban itt egy sziklás terep részlet megépítése a téma távvezeték oszlopra több vezeték “feszítésével”
Érdekes történelmi háttér bemutatóval a jelzőgömbös rendszer ismertetője. Egy gyártó és raktár épület elkészítésének menetét mutatja be egy cikk a rendelkezésre álló fotótól a kész modellig (nagy vonalakban)
Egy rövid cikk hogyan csináljunk átmenetet a például modul szélére rakott felhős eget ábrázoló kép és a terep tárgyak között.
A Santa Fe mániákusoknak ajánlom figyelmébe egy konkrét vonal által inspirált texasi HO-ás terepasztal ismertetőjét.
Egy három oldalas cikk a pálya melletti jelző készítésről (persze US példa)
Egy kis helységben megvalósított bányavasút után egy Ho-ás Bachmann 4-4-o gőzös átalakítása.
Egy két oldalas cikk a DCC üzemben működő (amerikai) mozdonyok irány fényeinek beállítására.

A szokásos Trackside Photos sorozatban nekem az első bár kisebb kép tetszik a legjobban, egy “emberi” nézőszögből fotózott lemezhídra ráhajtó gőzössel. Bár a nagy fotón a RioGrande szikláival valaki sokat dolgozhatott mint fotó nekem mégis az előbbi tetszik. Az egyetlen baja hogy az amerikaiaknál a modellezés nem áll meg az élethű szemmel látható modellezésnél, utána a fotózásnál folytatják és kijavítják a képeket, amit én a modell meghamisításának tartok. Jelen esetben és legtöbbször ez csak a környezeti hatások itt például a füst utólagos rámontírozását jelenti, de aki személyesen is láthatja az ezt a fotón szereplő élményt soha nem fogja viszont látni. Sajnos ez a magazin a beadott képek esetében ezt kifejezetten meg is követeli.

Meglepő módon néhány hirdetést is érdemes közelebbről megnézni ötlet adónak.

Jó olvasást kívánok az USA vasútmodellezésével foglalkozóknak.

Boncz Tibor

—- x —–

Számlázó program
Számlázó program