Model Railroader 2009 augusztus.

Model Railroader 2009 augusztus

A Model Railroader aktuális számából figyelmébe ajánlom minden garázsban terepasztalt építeni vágyónak a wisconsini Neil Roggensack garázsban és a mögötte lévő helységbe megépített három emeletes terepasztalát. Az emeletekkel ugyan nem értek egyet, de megoldja a kisgyerek és a nagy gyerek magasság problémáját – lásd a budapesti modellvasút fesztivál :-), ami viszont elgondolkodtató lehet minden szűk helyen terepasztalt építőnek, az a garázs bejáratánál épített csuklós megoldás amivel használaton kívül a falhoz felcsukható a rendező tároló pályaudvar rész, így a garázs eredeti funkciója is használatban maradhatott.

A lépésről lépésre cikksorozatban itt egy sziklás terep részlet megépítése a téma távvezeték oszlopra több vezeték “feszítésével”
Érdekes történelmi háttér bemutatóval a jelzőgömbös rendszer ismertetője. Egy gyártó és raktár épület elkészítésének menetét mutatja be egy cikk a rendelkezésre álló fotótól a kész modellig (nagy vonalakban)
Egy rövid cikk hogyan csináljunk átmenetet a például modul szélére rakott felhős eget ábrázoló kép és a terep tárgyak között.

A Santa Fe mániákusoknak ajánlom figyelmébe egy konkrét vonal által inspirált texasi HO-ás terepasztal ismertetőjét.
Egy három oldalas cikk a pálya melletti jelző készítésről (persze US példa)
Egy kis helységben megvalósított bányavasút után egy Ho-ás Bachmann 4-4-o gőzös átalakítása.
Egy két oldalas cikk a DCC üzemben működő (amerikai) mozdonyok irány fényeinek beállítására.

A szokásos Trackside Photos sorozatban nekem az első bár kisebb kép tetszik a legjobban, egy “emberi” nézőszögből fotózott lemezhídra ráhajtó gőzössel. Bár a nagy fotón a RioGrande szikláival valaki sokat dolgozhatott mint fotó nekem mégis az előbbi tetszik. Az egyetlen baja hogy az amerikaiaknál a modellezés nem áll meg az élethű szemmel látható modellezésnél, utána a fotózásnál folytatják és kijavítják a képeket, amit én a modell meghamisításának tartok. Jelen esetben és legtöbbször ez csak a környezeti hatások itt például a füst utólagos rámontírozását jelenti, de aki személyesen is láthatja az ezt a fotón szereplő élményt soha nem fogja viszont látni. Sajnos ez a magazin a beadott képek esetében ezt kifejezetten meg is követeli.

Meglepő módon néhány hirdetést is érdemes közelebbről megnézni ötlet adónak.

Jó olvasást kívánok az USA vasútmodellezésével foglalkozóknak.

Boncz Tibor

Model Railroader