Keszthely – állandó modellvasút kiállítás

Pénteken a munkám a Balaton partra sodort (na jó úgy szerveztem meg) így amikor reggel Fűzfőn végeztem (sajnos a gyártelepi kiállított járművekhez már nem volt időm engedélyt szervezni, de majd legközelebb, pedig most a tomboló napsütésben jó képeket lehetett volna készíteni*), akkor a legrövidebb úton indultam haza, Budapest felé, természetesen ez az ellenkező irányban volt Keszthely, az állandó modellvasút kiállítás, majd a déli parton Balatonlellén át (szombathelyi egyesület és a Byg Modell kiállítása), alig több mint 100 km-es kerülő.

Mint ismeretes  a keszthelyi kiállítás az építés ideje alatt is 2008 húsvét óta látogatható, így mindenki betekintést nyerhet a nagy méretű terepasztalok üzemeltetési és építési sajátosságaiba. Azonban aki modellezéssel foglalkozik, annak ezek a részletek ép oly érdekesek  mint a kész végeredmény, ha nem jobban. Persze a szaladgáló gyerekeknek a folyamatos üzem jobban tetszett volna (korábban a semeringi rész legalább ment folyamatos üzemben, most ott is a bányász lámpa volt az úr). Még ez a rész is épül,változik, bővül (felső vezetékezés, jelzők, védő üvegezés…..)

Tény, hogy most pénteken is, kivételesen nem csak a hétvégén épült tovább a kiállítás és a két üzemeltető is bújta az asztalok alatti világot vagy ha kellett eljátszották az óriások szerepét a liliputi világban, amikor egy egy szerelvény kézi távvezérlésére került sor.

A lényeg azonban hogy az ott tartózkodásom két órája alatt több száz látogató nézte végig a kiállítást.

itt is számos részlettel bővült a tavaszi látogatásom óta a táj. Az egyedi állomás épület is épül, amit egyenlőre egy német kisváros vesz körül (nem tudom hogy végül melyik kor lesz – a vágányzat alapján az 1800-as évek második fele, de ebben nem vagyok otthon, ha tévedek elnézést, de akkoriban egyre kevesebb német felirat díszlet már Budapesten, na és persze az ALDI meg hasonszőrű modern épületek sem….)

Amiért érdemes mégis lemenni?

A korábbiaktól eltekintve Zalában jártak már a kis kávé darálok (korábban ezeket nem engedték folyamatos üzembe, a makettnek amúgy szép zöld – látványosabb – gőzös viszont most is csak egy vakvágányon várta sorsa jobbra fordulását) Még nem járnak a kis DSA motorkocsik sem, pedig az is látványos elem lesz.

Na meg valószínű nem alaptalan a gyanú, hogy a többtengelyes gőzösök sem véletlenül álltak mind a fűtőházak környékén, velük is lesz még dolguk a kivitelezőknek hogy stabil üzemben menetrendszerűen közlekedhessenek majd.

Van már üzemben rengeteg V43-as,  két három festési variációban (még egy elég szerencsétlenül koszolt változat is – mintha egy szenelőbe állított villamos fűtőmozdony lenne – , ami persze még így is élethűbb a sok egyforma pályaszámú skatulyából kihúzott vakvágányon parkoló mozdonyhoz képest) Bár a látogatóknak kevésbé tűnt fel, de néhány dízel szerelvény már hangoskodik is (és persze néha nagyon furcsa koreográfia szerint mozogtak. Például a bejárati jelző – még hűlt helye – előtt megállva majd nyílt pályán tolatással alagútba távozott. Az igazság az, hogy nem kérdeztem, de nem valószínű, hogy ez szándékos menetrend lett volna, de a déli felé vezető rész is az újonnan forgalomba helyezett pályaszakaszokat tartalmaz és mint ilyen vélhetően most alakul a részben emiatt (fél kész pályához igazodó) az ideiglenes menetrend.

Járta a zalai tájat egy Desiro motor vonat is. Na meg a szépen megszaporodott disel flotta számos személy és tehervonatával is.

Német részleg:

Amikor ott jártam éppen óriás plakátokat helyeztek ki az egyik német állomásra a vágányok közé (?)

De aki arra jár ajánlom keresse meg a szintén ekkor üzembe állt traffipaxos rendőr autót ( a vakujáról meg fogják találni, hiszen az álló helyzetben elhúzó motorost pár tíz másodpercenként lefotózza az út szélén álló rendőr autó)

Építés alatt áll a Faller állatkert is, érdemes megnézni, hogy az előregyártott boxokból hogyan alakul ki egy végül egyedi elrendezés (minden esetre a németeknél most lecsengő Knut láz itt is vissza fog köszönni, legalábbis egy jeges maci már a helyére került).

A nyári meleg és a padlás tér ellenére a levegő egész normális hála a nagy teljesítményű légkondiknak az asztalok felett (azt nem is néztem hogyan van megoldva az esetleges pára kicsapódás összegyűjtése, de az is lehet, hogy így pótolják a német részleg és a zalai rész még el nem készült folyóvizét :-).

Összefoglalva

mivel ezt a cikket kifejezetten a modellvasút építők olvassák, azt javaslom hogy még most látogassák meg Keszthelyt, mert aztán véletlenül elkészül és már csak a folyamatos üzem lesz látható.

A belépő a készültség és az idő előrehaladtával nőt, immár nem 800,- hanem 900,- Ft

Boncz Tibor
2009.07.25

Útóirat:
Aki Fűzfőgyártelepre bejáratos és fotó engedéllyel rendelkezik most rengeteg teher vagont vegyes rakománnyal, köztük szinte romos állapotú “szén vonatot” is fotózhat, amit ha jól tudom a terület fém hulladékainak és talán a szennyezett talaj rekultivációja miatt hoztak oda. Úgy tűnik a helyi iparvasút megmaradt vágányhálózatának egy része ismét életben maradhat, ha megvalósul a biofinomító-komplexum (takarmánybúzából politejsav – az ebből készülő műanyagok szabadban maguktól is elbomlanak – kínai közreműködéssel !)