Märklin Nürnberg – Bezárva, de az élet háromsinen is megy tovább.

A német gazdasági lapokban csak úgy hemzsegnek a Märklin körüli cikkek. Ember legyen a talpán aki kitudja hámozni a következő napok felgyorsult eseményeinek a végét.
A csődgondnok, Michael Pluta hétfői ulmi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy bezáratta a nürnbergi Märklin gyárat, ahol még 60 fő dolgozott eddig. Ez nem összetévesztendő a göppingeni gyárral. Azaz nem a Märklint zárták be csak egy üzemét.
Közben az egyik német nyelvű gazdasági magazinnak elismerte az angol tőkebefektető hogy a korábbi piacelemzéseken alapú döntéseik hibásak voltak, a piac messze nem akkora mint amire számítottak a felvásárlások során. A nemzetközi tanácsadó cég (AlixPartners) aki ezt a piacelemzést adta azzal védekezett hogy az akkor rendelkezésre álló adatok alapján ez helyes volt. Vagyis nem csak Magyarországon divat egymásra mutogatni. Az AlixPartners három vezető szakembert biztosított a Märklin talpra állításához. 2007 még díjat is kaptak az elért eredményeikért.
Az üzembezárás kapcsán jó hír az LGB és Trix vevőknek hogy jelenleg minden forrást ezeknek az üzemeknek adnak a talpon maradás érdekében, hogy az alapanyag ellátás folyamatos legyen. A gyárbezárások egyenlőre nem érintik a mintegy 800 magyarországi alkalmazottat ( ne feledjük Győrben készülnek az 1-es az LGB és számos más Märklin termék) a német vezető tisztségviselőket – ők most a szerencsésebbeknek tűnnek, szemben azzal amikor ide “száműzték” őket – jó néhány szlovák dolgozó mellett főleg magyarok vannak.
Nem tett jót – a korábbi nagyon pozitív Miniatur Wunderlandos akcióval szemben (a Märklin szokatlan összefogást generált, több német cégtől is egyszeri nagy összegű megrendelést kapott) – a müncheni minivilág azon nyilatkozata hogy ők már tavaly elkezdtek átállni egy szabványosabb világra (DCC) hogy kivédjék a modellgyártók sorozatos csődhullámát, sőt ők a beszállítóktól oly mértékben akarnak függetlenedni, hogy elsősorban saját technikákat vezetnek be (na nem ők akarnak mozdonyokat gyártani, csak hát ez itt a reklám helye és a nem túl szerencsés megnyilvánulásukban is megy az önreklám, a fel szálló repülőkről stb).