Megérkezett a Garden RAILWAYS februári száma.

Az előfizetőkhöz Magyarországon is megérkezett január közepén a Garden RAILWAYS februári száma. A kéthavonta megjelenő magazin legújabb száma 108 oldalon a szokásos amerikai környezetben mutatja be a kerti vasutazás örömeit.
A szokásos háromoldalas hirdetés halmaz után a tartalomjegyzék az alábbiakról szól:
– a szokásos termék újdonság hírek, benne egy érdekes szolgáltatással, méretre gyártott műanyag hídelemek, a másik a G-Scale Graphics gyártmányú RC vezérlő szett utólagos beépítéshez.
– bár hirdetés, de jellemző a piacok méretbeli különbségére a most 75 éves Kalmbach kiadó reklámfotója, amin sacra több mint 100 munkatárs állt ki az iroda épületük elé. jellemző, hogy míg nálunk a két nyomtatott vasutas magazin gyakorlatilag egy-egy tulajdonos főszerkesztő és néhány bedolgozóból áll, itt irigylésre méltóan sok munkatárs áll rendelkezésre a számos kiadvány létrehozására
– a raktárépület átépítős cikk harmadik része a rácsbetétes üvegablak építését mutatja be stirol lemezből, valamint az ajtó beillesztését. Ami egyszerű de hasznos ötlet benne az a felirati táblák készítése (stirol lapra nyomtatóból kivágott majd a stirol lemez élét színre színezett (filc) és már nem is látszik a gyorsan elkészített tábla technológiája. Persze ne feledjük el az időjárás állóságot sem (védő lakk). A rakodó rámpa (és ezzel a makett épület) szintre állításához előbb legyen meg a vágány fektetés és az oda állított pőre kocsihoz tudjuk igazítani az épületünk magasságát (idővel ez a kert többi lakója által úgy is felülbírálásra kerül de addig is szép beállított fotókat készíthetünk)
– Nancy Norris cikkében arról ír hogyan hívjuk meg kertünkbe életet vivő pillangókat és mivel jár a természet jelenléte. A hernyók, a siklók (netán mérgesebb rokonaik) és a kis házi kedvencek, a kutyák és a macsekok jelenléte) Na meg természetesen a szándékosan betelepített vízi élet.
– A növény adatlap sorozatban a világos rózsaszín virágot hozó fuscia, a latin nevén Fuchsia thymifolia kerül röviden bemutatásra
– egy érdekes keskeny nyomközű diesel modell az angol cambrianmodels-től
elemes hajtás, nullás (32mm-es) nyomtávon 1:19 méretarányban
– Kevin Strong szerkesztőségi cikkében számol be az aktuális projektjükről, ami a Woddland Railway 2-8-0 14-es pályaszámú gőzöse. A cikk apropója, az általam sem preferált méretarány torzításokkal megjelenő modellek. Itt most a Bachmann 1:20.3 méretarányú (nagyobb) modellje helyére egy 1:22.5 méretarányú részletgazdag kidolgozású modell kerül. A cikk igazában nem az építésről, csak a feladatokról és néhány szépen kivitelezett (illusztrált) részletről szól. A lecsökkentett kazán és a füstszekrény átméretezése, valamint az eredeti modell rudazatának finomítása (ez a leg látványosabb része).
– és ha már tél akkor egy tolt kotró KIT-ből való megépítését mutatja be a következő cikk.
– folytatva téli üzemet az olvasói képtárban természetesen van néhány látványos téli kép is amiből az érdekesebb a vízimalmos kicsit mesterkélt, beállítottnak tűnő téli kép, de ugyan így látványos a washingtoni óriás fenyvesben futó Southern Pacific dupla dieseles személyvonat a télben (az óriás fenyők mellet a vonat méreteihez majdnem, arányos örökzöldekkel a pályán belül.
– Miller Creek & Moss Rock Railway néven egy 1:24-es 45 mm-es nyomtávú, nagyon látványos kerti kivitel látszólag élő növényzettel mutatja, hogy ha valakinek nincs túl nagy kertje, akkor is készíthet látványos összetett élménydús pályát, hidakkal alagutakkal egyszerű pályavezetés mellet is. A beszámoló erről a colorádói kerti csodáról megérdemli a 7 oldalt az újságból. Az egyedileg készült tereptárgyak élethűsége nagyon látványos. A sín anyag ezüst nickel code 250-es, a mozdony pedig akkus táplálású, ennek megfelelően RC vezérlésű.
– a következő cikkben két szintben eltolt épület közben kivitelezett kerti vasút támfal építése van, figyelemmel a víz elvezetésre.
– a következő kezdőknek szóló cikk bemutatja az elemes táplálású és rádió(RC) vezérlésű modellezést egy öreg kéttengelyes sínbusz példáján.
– egy rövid kis cikk egy szerszámos kamra festésén mutatja be az élethűség kivitelezésének utolsó fázisait. Hol milyen szint alkalmazzunk, majd lakkozunk (ne feledjük kertbe kerül)
– a következő háromoldalas cikk példákat ad milyen növényeket érdemes telepíteni amik alacsony növésűek (nem bonsairól beszélünk, bár aki szereti nap mint nap nyírnia sövényt…) és apró levelűek, így arányosabb díszletet adnak a tereptárgyaknak.
A következő 7 oldal ugyan reklám (LGB, Accucraft), de nálunk szokatlan a sok változatot felvonultató bolti kínálat, így ezt is érdekes végignézni, még akkor is ha valaki nem amerikai témával foglakozik.
– egy rövid kétoldalas cikk bemutató jelleggel a tehervagonok áruval való feltöltéséről szól.
– egy egy oldalas rövid cikkben számolnak be két ősi valódi gőzzel működő kerti vasútról (1871!).
– a következő cikkben már egy mai valódi gőz üzemű modell van 1:29-es méretaránnyal (45mm-es nyomtávra) Az USRA 0-6-0 gőzös modellje az American Mainline terméke, az ára ebben a kategóriában egész emberi (1475 US$ ez mai árfolyamon kevesebb mint 300e Ft)
– termék ismertetők között motoros váltóállító mű, amihez jól passzol a következő 60 US$-os PIKO kis ívű kitérőjét bemutató cikk

Utolsó frissítés: 2009.01.21 Mivel mi az újságból származó képekkel nem illusztrálhatjuk a cikket figyelmükbe ajánljuk Nygma cikkét a blogjában és a vonatmagazinban.

Garden RAILWAYS