A mozdony szelleme….ModellEisenBahner magazin.

Megjelent a MEB (ModellEisenBahner) novemberi száma DVD melléklettel. Címlapon egy G12 NDK-s utód modellje és az ő bajor ősének szelleme.

Első olvasatra (átlapozás) nekem nem derült ki hogy a címlapon látható modellt ki gyártotta, pedig a nem túl nagy kép alapján meglepően tisztességesen kivitelezett darabról van szó. Ha minden szegecs nincs is meg rajta, de hogy külső csövezésben hiányt nem szenved az majdnem biztos.

Német nyelvterületen is Nohabolnak. Az amerikás kinézett Nohabon. Nekem szimpatikusabb lett volna a lap alján lévő kis képet a svájci Appenzeller Bahn nosztalgia szerelvénye.
Wupertáli együttállás – azaz a függővasút, nosztalgia villamos és gőzős szerelvény egy képen.
Egy reklám fotó amin a holland motorvonatnak gumikerekei nőttek. Aztán megint svájci nosztalgia szerelvény a 125 éves Seetalbahn (De6/6 piroskája)
6 oldalon és a DVD-n is (meglepően sok felvétel az NDK-s időkből.) a címszereplő minden mennyiségben (G12 / BR58)
3 oldal Innotrans után TOUR-OPA, azaz egy nosztalgia vagon felújítása.

4 oldal Dm3 után a vasúti villamos betáplálásról egy cikk. Ezután 16 oldalon egy modellbolti hirdetés (német kisker hálózat) A könyvismertetős oldal után 11 oldal reklám elaprózva, azaz az apróhirdetések.
Így csak a 47.-oldaltól vannak tisztán modellvasutas cikkek.
Gützold 58.30 elemzés (gondolom ő van a címlapon is). Érdekesség a környezet építőknek a siklóernyős(ök) kivitelezésének (inkább ötletelésének) leírása.
A kerti vasutasoknak egy öntvény KIT-ből összerakható fixtelepítésű működő kézi teherrakodó daru.
A modell-bemutató-elemzésben francia kokszoló diorámát (három és fél lámpicsku), egy BR24 (Märklin H0, csak 4 lámpát kapott), az L.S. models gyorsvonati kocsija viszont négy és fél pontot kapott. A Märklin CT2 (az új central station) négy lámpát kapott (700 euróért…) A Busch bálatárolója viszont megkapta az 5 lámpát.
Kétoldalas cikk a Gützold Reko-G12 (H0) gőzöst elemzi.
A következő cikk a Hornby BR41-es motorkocsiját elemzi és ha már az elnevezése a halakhoz kötődik a képen a motorvonat is a vízalá megy (tengeralattjáró üzemmód). Az NDK-s időkből a DB Cargo-hoz igazolt 232-es kód alatt futó dízelről szóló cikk mint a teherfuvarozás királynője mutatja be a modelljét (Märklin 36420).
A szokásos bolt elemzések után a CS2 tradeshow azaz Märklin Roadshowról egy négy oldalas cikk.
A terepasztal 7 oldalas cikke csak első rész, nem véletlenül mert van mit bemutatni egy H0-ás hanza városban.
A gyári újdonság listában a Beckmann TT-s 01-es elnagyolt modellje mellett az egyetlen érdekesség a nullás tökföld.
Nos a 100 oldalas magazin azoknak akik a német vasutat szeretik bőven megéri – már csak a DVD melléklet miatt is – az 1395,- Ft-os árat.