Garden Railways 2008 októberi száma.

Megérkezett az amerikai Kerti vasút magazin, az az Garden Railways 2008 októberi száma. 116 oldalon usa vasút kerti méretekben (mindössze egy rövid hír van ami nem usa vasút, a PIKO taurusok két új színezésben elérhető az usában is).
Az első harmad hemzseg a hirdetésektől – hozzá teszem azokat is érdemes alaposan átböngészni annak aki amerikai modelleket gyűjt, mert igen széles választék van. Azonban a méretarányokra ebben a kategóriában nagyon oda kell figyelni (1:20.3, 1:24, 1:29, 1:32…).
Az első “értelmes” cikk egy korábbi kerti raktárház felújítása, átalakítása. Ez egyben egy cikksorozat első része is. A következő egy zöldséges leírás, azaz milyen növényeket lehet használni a kerti vasút mellett. Egy rövid cikk a kezdőknek, nem túl sok információval.
A következő két cikk már a modellt építőknek szól. Az első egy kéttengelyes keskeny nyomközű kulit mutat be, a második pedig (kezdőknek jelölve) egy kéttengelyes tehervagon építése.
A következő szintén kezdőknek szóló részben már rendesen méretezett rajzokkal mutatja be egy korabeli fali telefon elkészítését.
A nyolc oldalon bemutatott 1948-as kort bemutató 1:29-es méretarányban (45mm-es nyomtávon, Aristo-Craft síneken) felépített amúgy pihenő kertszerűen is használható kialakítás mellett látványosan hosszú (ne feledjük a méretarányt) szerelvények kanyarognak. A cikk érdekessége hogy a sínek mellett használt növényzetet is leírja. A képeket és a szerelvényeket látva nem is gondolná az ember hogy valójában csak egy sima kétvágányos hurok kialakítás sehol egy kitérő, vagy más a kezelést vagy karbantartást nehezítő kialakítás. Tipikusan ilyent csinálnék ha egy tehetős megrendelő szeretne magának otthonra egyet vagy a vállalat aulájába az ügyfelek, vendégek szórakoztatására. Azaz nem, játék, hanem látvány elem.
Egy érdekes zagyvaság az iskolai fizika órákra való (nem annak szánták) Tamiya KIT. Ez a cikk egy 45 mm-es nyomtávra szerkesztett, napelemes önjáró kéttengelyes kovácsolt vas imitációt is tartalmazó nem is tudom minek nevezzemet mutat be (talán a Némo kapitány találmányait bemutató még meg nem jelent Verne regény egy modellje?)
A következő közepes nehézségűnek feltüntetett cikk a vagonok közti összekötő légcső megoldását mutatja. Az érdekessége, hogy nem egy sima imitáció, hanem ha két vagont összetolunk automatikusan csatlakoznak ezek is. Hogy hogyan ? Pofon egyszerűen (nekem azért vannak kételyeim, de elvben működhet az )….
A következő rövidke cikk lényege, hogy korabeli épületekhez vegyünk elő építészeti könyveket.
Egy féloldalas cikkecske beszél arról hogy a valódi gőz esetén mikre kell odafigyelni, milyen elemeket találunk egy ilyen gőzmozdonyon. Ez az amikor profiknak semmi újdonság, kezdőknek semmi konkrétum.
Az amerikai szépség címmel egy Accucraft modellt mutat be (1:20.3 méretarány, 45 mm-es nyomtávra) – ők gauge 1-nek hívják, én hagy ne nevezzem annak. Hogy miért, mert a következő cikk is egy gauge 1, csak ez 1:24-es méretarányú dúsan színezett Aristo-Craft gőzös. De van PIKO ház (az a változatosság kedvéért 1:22.5-es méretarányú)
Azért van valódi Gauge 1-es azaz 1:32-es méretarányból is – itt éppen amerikai jelzőtáblák.
A legvégén az amerikaiak is megirigyelték a Matiz folyami kőágyas telepítését, csak ők LGB sinanyagot használtak.

Garden Railways