Model Railroader magazin 2008 október.


A Model Railroader magazin címlapján egy dioráma – fővonal és iparvágány különböző súlyú sínekkel H0-ban – azaz mire jó ha ismerjük más méretarányok anyagait is. Amúgy nem mellesleg egész jó ötletek vannak benne, mit kezdjünk a kutyánkból kiszedett toklászokkal (nem túl szakszerűen a fű és gabona félék begyűjtése is hasznos alapanyag megfelelő kézben).

A H0-ás amerikai újdonságok mellett érdekességként Z gőzös ami KIT-ként is megvásárolható, azaz a kis méret is terjeszkedik. Európai szemmel az S méret már kihaló félben, de nem úgy a másik kontinensen. A nagyobbakat kedvelőknek (G) Bachmann gyártmányú Rio Grande kocsikísérő kocsi több festési variánssal jelenik meg novemberben.
A terepezőknek érdekességként hogyan készítsünk a sziklákon szétterülő gyökérzetű fát egy meglévő fa modellből.
Folytatódik az előző részben elkezdett sorozat cikk a meglévő asztal bővítése négy hét alatt ipari parkkal. Nekünk talán szokatlan, de még a sík pályákat sem fektetik közvetlenül a modul deszka felületére, hanem egy habszivacs réteg és arra jön a parafa, de ez is bőven ráhagyással.

N méretben egy üzemépület készítése arra példaként hogyan tegyük egyedivé az előregyártott sztirol és fröcsöntött elemekből álló KITet.
A H0-ás terepasztal bemutatóban most a Penn Valley RR névre hallgató pennsylvaniai terepasztal ami az 1957 szeptemberi időpontot modellezi (bár nálunk is előfordul hogy valaki egy konkrét időpontot modellezzen, de azért szokatlanul pontosan meghatározott időpont) sűrű erdőségekkel és kikötői rakodóval.
“A modell soha nem elég élethű” hívőknek egy SD10-es dízel átalakítása.
Egy nálunk szokatlan felépítményi elem modellezése. Az elzárt gyártelepek iparvágányai által megszakított kerítés vonalba egy kiszélesedő kúpsorral ékesített fedő lemez kerül, gondolom megakadályozandó a sima bejutást, míg a szerelvények számára ez nem jelent akadályt. Véleményem szerint az eredeti fotó alapján körülbelül annyit érhetett mint egy fehér vonal. Csak az nem megy be aki nem akar. Ami érdekes a cikkben, azaz hogy a modell elemei más más méretarányban kerültek kicsinyítésre, hogy látványban felismerhetően hasonlítson az eredetire.
Hang rendszer beépítése egy Athean genesis F3-ba.

A részletes modell elemzésnek négy termék esett áldozatul:
– Atlas O EMD F2A hangrendszer
– Bachmann H0 2-8-4 Berkshire
– Kadee H0 PS-1 boxcar
– Micro-Trains Line N tartályvagon

Modell Railroder Magazin

One comment

Comments are closed.