Noch 2009 új kiegészítő katalógus.

Megjelent a Noch 2009-es katalógusa.

On-line végig lapozható a gyártó weblapján, azonban 276 oldalt érdemesebb a hagyományos nyomtatott formában beszerezni, akár a gyártó weblapján keresztül is, vagy a forgalmazóknál és kiállításokon ingyen is hozzá lehet jutni.
A katalógusban a Noch által gyártott vagy forgalmazott kiegészítőket találunk a Z méretaránytól a G kerti vasútig.

Amire érdemes odafigyelni, a katalógusban szereplő termékek többféle méretarányban is hozzáférhetőek, de nem mindegyikben. Ezért a katalógus oldalán lehet látni, hogy az adott kiegészítő milyen méretarányt alkalmazóknak készül el. Ez alapján például a töltés alap Z mérettől H0-ig lesz hozzáférhető (18.oldal). De már hasonló alap váltókhoz, kétvágányos rendszerhez előre gyártva csak H0-hoz kapható. (22.oldal) Hídelemekből H0-ban van a legnagyobb választék és található még N-es is, de a többi méretarány már mostoha gyermek.(26-33.-oldal)
Az alagút elemek viszont már szélesebb választékban vannak, bár a H0 felettiek itt is hiányoznak. (36-43.oldal)

A szikla elemek viszont univerzálisak azt bármely méretarányhoz fel lehet használni.(44-51.oldal) ugyan így a festő és egyéb felületkezelő eszközök is (52.- 55.-oldal)
Az út- és térburkoló elemeket, a kresz és egyéb tábla kiegészítőkkel majd minden méretarányhoz ajánl a cég (magán vélemény hogy a Z-hez azért kell némi fantázia és kézügyesség, meg arányérzék) 56-63.oldalig.
Amit viszont sokan keresnek az a víz a terepasztalra (64-69.oldalig) A fóliás változattól a különféle műgyanta öntésig többféle megoldás megtalálható és ez természetesen méretarány függetlenül használható.

Ugyan így a 70-71.-oldalon található elektrosztatikus füvesítés – bár ezt egyre többen házilag oldják meg.
A 72.-oldaltól aztán az előregyártott burkolatok széles választékát találjuk legyen az kő vagy különböző színű fűszerű növényzet.
A 86.oldalon pedig beköszönt a tél (a “porcukor szóró”-tól a spray-ig)

A 88.-oldaltól aztán fásíthatunk (természetesen csak a H0-tól lefelé, de azért aki nagyobban utazik némi kézügyességgel ezeket szerintem szintén használhatja, még ha nem is oda ajánlott)

A 105.-oldalig és a téli fenyvesig itt sok minden megtalálható, annak aki nem akarja a természetből gyűjtött növényi alapon kivitelezni a terepasztal növényzetét.
Az ezt követő várromok, park és állomási, főleg épület elemek kevés kivétellel csak H0-hoz vannak.
A 118.oldaltól aztán a figurák széles választéka Z-től H0-ig autókkal állatokkal és egyéb tárgyakkal kiegészítve, azonban a Z-sek ne örüljenek korán szinte csak a nyitó lapon szerepel a Z jelzés.
G-seknek azonban semmi.

Viszont nagyon nagy választékban van város, falu környezet építéshez való tárgy és kiegészítő.
persze főleg N-TT-H0 méretarányban.
A 172.oldalon azoknak akik nem akarják digitalizálni az összes meglévő analóg mozdonyukat külön hangszóró rendszer a megfelelő hangok keltésére.

A 174.-oldaltól a síntisztítástól, a szerelvények tárolására vannak hasznos kiegészítők.
Aki ismeri a Märklin Thomas készleteit annak ismerősen fog hatni a Noch gyermek játszó csomagja a Märklin rendszerű digitál vezérlővel. Többféle kész, komplett “terepasztal”-lal. Ami valószínű csak tévedés, hogy a katalógus mind H0 mind TT méretnek jelöli az ajánló oldalakat.


Mivel a Noch által kínált gyerekvasút szett a Märklin Thomas készletein alapul, ezért a Märklin teljes választékával bővíthető később.
A 182.oldaltól aztán az előregyártott alagút elemektől a komplett terepasztalokig az instant modellezés minden kelléke megtalálható. Azonban azoknak is érdemes átlapozni akik maguk építik, tervezik a saját terepasztalukat, mert számos ügyes megoldást, érdekes kialakítást láthatnak.

A 230.-oldaltól aztán az igazán kis vasutakat kedvelőknek, vagy menedzsereknek figyelmébe ajánlom a Z-s bőröndvasutakat elegáns kiszerelésbe, de aki csak karácsonykor akarja elővenni annak is kényelmes téli tájjal kivitelezett komplett kész “terepasztal” áll rendelkezésére.

A 252.-oldaltól aztán a KATO töltéses sínrendszerét bemutató katalógus következik.
Az amerikai gyártmányokat kedvelőknek a 264.oldaltól néhány Athean gyártmányú mozdony, vagon leírása is megtalálható egészen a John Deere traktorokig.

Forrás: NOCH weblapja