Megjelent a Wintrack 9.0 pályatervező.

Pontosabban elkészült és 2008.09.15-től (a weblap szerint) illetve korábbi vevőknek 2008.09.18-tól (értesítő email szerint) a 6 ,7 és 8-as verzióval rendelkezőknek akciós frissítési áron hozzáférhető a Wintrack 9.0 pályatervező.

A pontos megnevezés WinTrack Version 9.0 3D
Az Eislingeni (Németország) cég (IBS = Schneider Mérnök Iroda) 3 dimenziós terepasztal tervezője (pontosabban tervezni 2D-ben, megjeleníteni perspektivikus, renderelt 3D-ben is lehet) német nyelvű kezelő felülettel már rendelhető.
Az új verzió a korábbinál gyorsabb és kényelmesebb. A tervezés kiterjed az asztal váztól a tereptárgyakig és a gördülő állományig minden elérhető.
Mód van akár egy az egyes nyomat elkészítésére is – pálya fektetéshez.
Persze a közel 100,- eurós áron (az 5 kiegészítő CD nélkül, aminek 30 euró a darabonkénti ára) a magyar vevők, főleg ha csak egy asztalt szeretnének tervezni nem fogják lerohanni a boltokat. Azonban a kluboknak már megérheti egy ilyen szoftver megvásárlása.

A frissítés közel 50,- euró lesz.

Az alapból ismert sínrendszerek (bele értve az alap sínrendszerhez kapcsolódó speciális kiegészítőket is):
– Märklin (C, M, K; – H0-ás és Z; 1),
– Fleischmann (H0: Modell- és Profisín; N),
– Trix (H0: International, Express, C – töltéses; N-es Minitrix),
– Roco (H0:Rocoline mit/ohne Schotter, geoLine, 2.5 mm, és N-es keskeny nyomköz),
– Tillig (TT: Standard-, Modell-, Bettungsgleis, H0: Elite, H0e/m/Dreischienengleis),
– Peco (H0: Code 100, 83, 75, H0e/m; N: Code 80, 55),
– Lima (H0),
– Arnold (N), Hornby (N),
– Bemo (H0e/m),
– Piko (H0 A),
– Kato (N Unitrack),
– Hübner,
– LGB
– Heki (Gleisbildstellpult)

Érdekességképpen mér a Märklin Central Station-t (igaz az előzetes anyaga szerint még csak az 1-est) is ismeri (igaz csak 2D-ben, de hát ez nem is az asztal része). Különböző előre gyártott tereptárgyakat így például régies (gőzös világbeli) alagúttól a modern (ICE kori) alagút kapuig választhatunk.

Amiért az ilyen tervező programok nagyon jók, hogy automatikusan illesztik a kiválasztott sínt, vagy irányba ők tesznek javaslatot, majd a végén típusszám szerinti anyaglistát ad amit össze kell szednünk a polcról (vagy a boltból). Érdekesség, hogy egy adatbázis alapján képes költségbecslést is adni (nem a magyar bolti árakon)
A kész tervet DXF formátumban más rendszereknek is át tudja adni.
A 3D-s megjelenítés bármikor menet közben is ellenőrizhető és ami ehhez most újdonság az a kb 100 betehető kész háttérkép.
Segítséget tud nyújtani a modul rendszert tervezőnek is.
Az alépítmény megtervezésében (és akár 3D-s megjelenítésben is ) segít.

A Windows 98-tól a Vistáig bármely verzión használható (linux verziója nincs)
Az 1992-es DOS-os verzió óta sok ráncfelvarrást megért program számos konkurenssel kell megbirkóznia és már szabad szoftverben is vannak próbálkozások. Addig azonban ez az egyik legjobb ilyen szoftver.

A teljes újdonság (funkció) lista a gyártó weblapján olvasható (német nyelven).
http://www.wintrack.de/

A weblapon méretrányonkénti (németnyelvű) forumok is rendelkezésre állnak, de idehaza is több klubnál vannak olyanok akik segíteni tudnak a használatában.