Indóház – 2008 Szeptember

Indóház 2008 szeptember

Megjelent Interpicivel a címlapon
– szatmári szárnyvonalak
– GYSEV cikk
– Déli, 1948.09.18 – 411 gőzös balesete – Bárdos Imre cikke
– az interpici, BZ de Luxe avagy luxusvicinális (címlapcím szerint)
– vasútfotós portré: Vörös Attila
– ki lesz az év vasútfotósa?
– az új Skoda (mozdony)
– Vasút a Baltikumban, avagy Ganzok Litvánia vágányain
– TAKT: a menetrendkészítés csínja-bínja
– BKV ismertető
– Ganz villamosok Afrikában – Szécsey István cikke
– villamostúrán Európában
– lórévasutak az Alföldön – Felek Ferenc cikke
– modellfesztivál az Északiban
– magyar kis szériás modellek
– az Indóház terepasztala
– Roco Szergej átalakítás
– modellmozdony-antikolás, V43
– Roco Nohab bírálat

Modellező szempontból az egyetlen valóban érdekes momentum, hogy az Indóház is ráerősít a modellezés népszerűsítésére (vagy csak a fesztivál hozta meg a kedvet sokakhoz hasonlóan, ki tudja), minden esetre a Vasút&Modell (Keszthely, terepasztal 500 m2-en) és a vonatmagazin.hu N-es modul rendszer építését követve az Indóház is ilyesmin töri a fejét. Egy marketing terepasztal amivel később rendszeresen találkozhatunk majd az újság hasábjain.

Vasúti magazinok minden mennyiségben, azaz kell-e nekünk egynél több magazin?

Mivel szinte egy időben jelent meg a Vasút and Modell (vagy vasút&modell), szóval magyarul a Vasút és modell című újsággal, óhatatlan az összehasonlítás a két hasonló profilú bár eltérő olvasóközönségnek szánt magazin között. Míg az Indóház a nagyvasúti események naprakészebb tálalására is alkalmas és foglalkozik a virtuális vasúttal is, addig a negyedéves lap értelemszerűen a nagyvasúti napi újdonságokból a saját készítésű érdekességeket tudja bemutatni. Utóbbi lap a modellvasúti cikkeiben egyértelműen szakszerűbb (a lapban megjelent modellvasúti képek minősége és egy korrektor hiánya az más kérdés). Vasúti ismereti szakszerűségben egyértelműen az utóbbi, negyedévente, majdnem fele annyi oldalon megjelenő lap “éri meg” jobban az amúgy magasabb árát.

A feltett kérdésre egyértelműen az a válasz igen, kell és még több is elférne. Nincs két egyforma, ugyan arról szóló magazin és itt nem a nyelvi sokszínűségre gondolok.

Természetesen a naprakész hírekben egyikük sem tud versenyezni a vonatmagazin.hu hírportáljával.

Magyarországon ma is számos német és angol nyelvű nagy- és modellvasút magazin kapható, a nagyobb piac és a nagyobb múltnak köszönhetően egy más minőséget és persze egy más árkategóriát képviselve. Így aki színvonalas modellezést szeretne, az igaz idegen nyelven azt is megtalálja. Több eddig hamvába holt nyomtatott sajtó próbálkozásról szóltak a pletykák, de a mai szűk (mind létszámában, mind pénztárcában) magyar piacon kicsi az esélye egy minőségi lap elindulásának.
Ennek ellenére van esélye néhány korábban már létezett lap – klub szintű – újra élesztésének.

Nem szívesen jósolok, inkább csak remélek. Remélek, mert ha igazam lesz az egyben az ország jobb sorsra fordulását és nem egy esetleges világgazdasági válság vagy csak a szokásos magyar széthúzás következményeit nyögjük (nem politikáról beszélek). Ha pedig megy a szekér, akkor pár év múlva nálunk is 4-5 vasút magazin lesz a piacon.

Boncz Tibor, 2008.09.06