Vasút és modell magazin – 2008 nyár

Vasút és modell 2008 nyári száma.

Itt a nyár vége, így már megjelent a Vasút és modell magazin 2008 nyári száma.
De ne gonoszkodjunk, a szeptember első napjaiban utcára került szám az utóbbi években (felmelegedés?) rendszeressé vált őszi nyár, az indián nyár megelőlegezéseként jelent meg, így még időben.
A keszthelyi nagy projekt elsőbbsége elsöpörte a lap szükségleteit. De egy újságnak nem a határidő, vagy a helyesírási hibák a meghatározói hanem a beltartalom, így lássuk miért érdemes ezt a lapszámot megvenni.
36 színes 16 fekete-fehér oldalon 875,- Ft-os áron.

A tartalomból:

Címlapon: a 490-2005, A Mátra vasút Gyöngyi gőzmozdonya
Szerkesztőségi bevezető: Keszthelyi kifakadás archaizáló/technokrata stílusban (figyelem a Bermuda háromszög emelgetése – nem ez az elírás – csak hab a tortán,de akár valós képi jelenet is lehet a sok karbantartás miatt, ki tudja:-) Aki többször járt lent (körülmények, történések ismerete) és olvasta a fórumon ment (felesleges) adok-kapokot az érti miről szól ez a rövid szösszenet. Ami megér egy imát, hogy stílszerűek legyünk, de egy egész cikksorozatot is (na majd jól meginterjúvoljuk Egly Tibort a projekt végén a tapasztalatokról, amikor már minden működni fog talán ő is csak mosolyogni fog a sok felmerült, előre szinte nem is látható problémán – és ma még mennyi van előtte?).
De megfogadjuk a bevezető utolsó bekezdését és mi is megpróbálunk letenni valamit az asztalra. Az újságírás oldalát mi is csak most tanuljuk (legyen egy új – immár internetes – nemzedék, aki majdan átveszi a Vasút&Modell szerepét?), de mivel egyetértünk az álláspontjával, mi is megpróbálunk minőséget letenni az asztalra bemutatható modellek formájában is, hogy minőséget mutassunk a mai magyar “kis szériás” gyártás elé.

Cikkek:

A második száz év küszöbén – A Mátra vasút története 3 oldalon, majd a
“Jövőbe néző – Új vasút építés a Mátrában” címmel riport olvasható Pallagi László vezérigazgató úrral (Egererdő Zrt.) a Mátra vasút gazdasági hátteréről.
AGV próbák Velimben, Egly Tibor saját felvételeivel
Ötven éves a BoBo – KTE Konferencia Budapesten, 4 oldalon a születéstől a re motorizációig
Vonattal sasfészeknézőbe, avagy A zöld kanyon vasútja – A Verde kanyon vasútja, azaz egy kis USA vasút
A legenda ünnepe – 125 éves az Orient Expressz, Soltész József mérnök-muzeológus tollából.
A DVM 2 – MÁV 44 jellegrajza (a méretek olvashatatlanok, aki pedig előveszi a colstokot az is óvatosan értelmezze a kapott adatokat a – csak – majdnem H0-ás nagyságú rajz alapján)
Poszter- Az Alstom AGV a velimi kísérleti telepen
MÁV fűtőház típusterv – alaprajz nélküli (a 3 nézet elvben elég) 1:100-asnak jelölt (a “kétállású mozdonyszín” feliratot kéretik kétkedéssel fogadni) mozdonyszín
Még egy Szergej TT-ben – Tillig MÁV M 62 teszt
Maffei S3/6 a megunhatatlan címmel Fleischmann BR18 teszt
Bombardon – Tillig BR 52 tesztje (TT)
Városi sínvilág – LUNA városi villamos sínrendszere Svájcból. egy szokatlanul röviden tömören, lényegre törően és mégis informatívan megírt cikk.
Olcsó húsnak nem híg leve – Trix Hercules és BR 185 teszt. Egy kis modellpiaci bevezető után a modellek elemzése a legapróbb részletekig. Konklúzió, lehet valami olcsó, annak ellenére hogy kompromisszumokkal, de tisztességesen kivitelezett.
Életre keltve – Preiser figurák HO-ban
Hannover – Halling – Budapest azaz BKV hannoveri HO-ban.
Gőzfelhőbe burkolva – Faller, Duderstadt fűtőháza (teszt). Egy jól megírt elemző, bemutató és a megfelelő korba elhelyező cikk.
Melyiket válasszam? – Modellvasúti sínrendszerek. Bár tisztességgel össze van szedve 4 oldalban ami ennyibe belefér, de valószínű nem ez alapján fog valaki dönteni (főleg a viszonylag gyenge és főleg nem ismeretterjesztő fotó ad-hoc válogatás kapcsán)

A lap utolsó oldalán, de nem utolsó sorban (illik ilyenkor mondani) az egyre fogyatkozó magyar Märklin gyűjtőknek egy érdekesség, a H0-ás Rheingold szerelvény reklámja. Mivel már itthonról is (mivel itthon nem támogatják) inkább a Märklin webshopjában vásárolnak, így az ott érvényes árak vannak (ennek megfelelően Euróban) feltüntetve. Ami persze némileg elveszi az élét, az amúgy nagyjából 100e Ft-nak megfelelő mozdonyár és a majd kétszer annyiba kerülő teljes szerelvény ára miatti kispénzű felzúdulásnak.

Ami most kimaradt, az a korábbi számokban alkalmanként már feltűnt kerti vasutas cikkek, pedig ha nyár, akkor ki a kertbe.

Vasút&Modell magazin.