A korábban kiszivárogtatott Märklin Central Station 2 DCC vezérkőt hivatalosan is bemutatták.

A Central Station kiszivárogtatás, vagy csak gerilla marketing?
Mint arról korábban már írtunk (2008.08.04), a designer céggel közösen díjat nyert a Märklin a digitális vezérlővel (CST2 Märklin kód: 60213) és ez – mivel díjazott lett – a red dot award: product design 2008 weblapon is megjelent, valamint a designer cég weblapjára is kikerült. Ezzel a Märklin hivatalos bejelentése előtt mutatták be a megbízójuk termékét.

Így ma (2008.08.26) a Märklin is hivatalosan bemutatta a Central Station új generációját, amely nem csak külsejében lett tetszetősebb, de funkcionalitásában számos új elemet is felvonultat.

Külsőségek.

A legszembeötlőbb újdonság a két forgató gomb alulra kerülése. Ez amint a leggyakrabban használt funkció elég logikus is.
Ami a kezelést nagyon megkönnyíti az pedig a nagy felbontású színes kijelző használata.

Az új forma nagyon tetszetős, de mégis meg kell jegyeznem, hogy a kézben tarthatóság miatt a sima kifutó él esztétika ide vagy oda nem biztos, hogy szerencsés kivitel és a nagy stop gomb, ami így mindkét kéz nagy ujjának azonnal kézre áll, ha váratlanul be kell avatkozni (ez nagyon pozitív), de sajnos ugyan így várhatóan nem egyszer lesz belőle váratlan (nem szándékos) leállás is – persze ez attól is függ, mekkora lesz az érzékenysége és az kiterjed-e az egész felületére vagy sem. Magyarán tegyük félre az előérzeteinket és örüljünk a szép újabb világnak, ne állítsunk fel esetleg nem is létező hátrányokat. Hátha ez lesz a minden tenyérméretben, minden igényt kielégítő, a piacon kapható legjobb vezérlő. Azt már kevésbé merjük feltételezni, hogy a legolcsóbbak egyike is legyen, de hát a minőséget ugye…..

Egyes ír honból származó pletykák szerint ez már DCC vezérlőként is képes lesz funkcionálni (nem vagyok meggyőzve arról hogy egy uni vezérlő lesz, inkább lehet ilyen és lehet olyan szoftvert is beletölteni), így a kétsínes világ ellen is támadást indít a Märklin. Mint ismeretes a Trixből jelenleg még csak a kis vezérlő kapható, nincs Central Station a zöld gombos világban (bár hivatalosan 2006 második félévére volt előjegyezve, de a fejlesztő céggel való összeférhetetlenség miatt az már nem készült el abban a formában).

Funkcionalitás.

A színes kijelzőn a forgótárcsás kiválasztás során látható a mozdony képe is amit vezérelni fogunk. Mivel internetről frissíthető, így a Märklin által gyártott valamennyi mozdony képe aktualizálható.
A vezérlővel együtt új boostert is bemutat a Märklin (60173).

Technikai jellemzők.

3A kimeneti áramerősség (a sok mozdonyt üzemeltetők, illetve a kerti vasutasok ennek örülhetnek, de csak kicsit), együtt működik elsősorban az új boosterrel, de a régi vezérlők is beköthetőek a rendszerbe (a 60212, azaz a CST1 is), így azokat nem lecseréli, hanem kiegészíti az új CST2.

Mikor foghatjuk kézbe először?

Forgalmazói hírek szerint ez csak 2009-től lesz elérhető, kézzel fogható termékként. Azonban ezt megelőzően 2008 októberében már kézbe foghatóak lesznek az első bemutató darabok a nagyközönség számára is.

Rendszerbe foglalva.

A képen is jól látható, hogy a régi eszközök ép úgy rendszerbe integrálhatóak mint az újakból több is. Akár USB porton még PC-re is kapcsolódhatunk.

Märklin Central Station 2

Képek: Märklin Presseinformationen

One comment

Comments are closed.