Modellvasút magazin
VIII.évfolyam.2010 .
Könyvbemutató 2008.04.25 Sopron

SOPRONI VASUTAS KÉPESKÖNYV 1937 - 1987

Alcíme: Közlekedés Sopron vármegyében II. Válogatás Finta Béla fotóiból
[ tartalom ]

  Péntek, munkanap,  délelőtt még Keszthelyen a tűző napon álltam végig a keszthelyi vasútmodell kiállítás hivatalos megnyitóját (mivel Uniós és állami pénzből épült így miniszteri megnyitó dukált neki). Délután még időben elindultam hogy kihasználjam a jó időt Sopronban és környékén. Az időjárás azonban már nem így gondolta és mire a Repcebikák földjére [*1] értem leesett a hőmérséklet 10 fokra és viharos szélben, zuhogó esőben haladt a konvojba rendeződött péntek délutáni forgalom a Balaton felől Sopron irányába. Így fájó szívvel haladtam tovább a keskenynyomközű vasút mellett is egyenesen Sopronba, a belvárosba.
  A Széchenyi téren lévő angol söröző hangulatos emeleti különtermét megtöltötték a vasútbarátok és azon belül is a Gysev történetéhez kötődő, többségében nyugdíjas vasutasok.
  A helység tulajdonosának bevezetője után Kubinszky Mihály a könyv korrektora ismertette személyes élményeivel fűszerezve a könyvben látható fotók létrejöttének korát, a körülményeket. Felolvasott egy rövid részletet is (a ma Árpád néven ismert motorkocsi törénetét).
  A szerző amellett, hogy természetesen köszönetet mondott Finta Béla itt megjelent fiának is aki közreműködött a kötet képanyagának összeválogatásában levetített számos a kötetből kimaradt fotót is. Finta Béla még életében adta át óriási képanyagának vasúti témájú gyűjteményét Tóth Sándornak - gondozásra, megőrzésre publikálásra.
  Természetesen a kiadótól megvásárolható volt a helyszínen és dedikáltatható volt a könyv.
Számos vasút barát tiszteletét tette a könyvbemutatón így vette a fáradságot és itt volt Szécsey István - számos főleg motorkocsikkal, motorvonatokkal foglalkozó kiadvány szerzője.

A könyvbemutatón is megjelent és a könyvben is megemlített személyek
Tóth Sándor - szerző, főleg GySEV témájú saját tulajdonú fotó gyűjteménnyel.
Finta Béla fia - számos kép beválogatásában segített a könyv szerzőjének.
Dr. Prof Kubinszky Mihály (1927.09.17 Sopron) - ő mutatta be a könyvet és a szerzőt. A műszaki tudományok doktora, Ybl-díj, Sopron díszpolgára, nyugalmazott tanszékvezető egyetemi tanár (Soproni Egyetem Prof emeritus), Széchenyi-díjas építészmérnök, építész-szakíró (számos vasúti témájú könyvvel), e könyv kapcsán lektor.
Lovas Gyula - vasúttörténész (~1926 - ), volt GySEV-es, számos vasúttörténeti könyv szerzője, elismert vasúttörténész.

Boncz Tibor
megjelent Budapest, 2008.04.26, locomotion.hu-n

*1 Repcebikák földje
A Gysev zöldsárga szine és a Taurusnak elnevezett többáramnemű mozdonyokról kapta a környék ezt az újkori nevét a vasútbarátok között. Az áprilisi időpont bizonyította az elnevezés repcére utaló helyességét, mivel a táj szinte mindenhol sárga virágba borult zöld repceföldeket mutatott, ami a rossz idő ellenére is szép látványt nyújtott.

Nyitó beszéd amit a sopron TV is közvetített.

 Akik jelenlétükkel megtisztelték a könyvbemutatót.

Dedikálás bemutató után