Modellvasút magazin
V.évfolyam.  
     

Régi-új modellvasút bolt a Krisztinavárosban.

   Budán a Krisztinavárosban 2007.02.06.-án új, főleg H0-ás egyenáramú környezetet kínáló vasútmodell bolt nyilt. A választékban az N-es és a Fleischmann Magic Train gyerek vasutak is megtalálhatóak. Ez a bolt a cég "2." boltja, hiszen eddig a weben megrendelt árut az Attila utcai digitális fényképezőgépeket forgalmazó boltjukban lehetett átvenni.
   A belbudai környezet az autós vásárlóknak nem kedvez, de kitűnő tömegközlekedési csomópontban fekszik. Rossz ómen, hogy a helyén sokáig üres helység majd egy ékszer üzlet volt korábban, így itt fenntartani egy boltot nem tartozik a legrentábilisabb vállalkozások közé. Magyarországon a kis piac miatt az elmúlt években több mint 20 modell-makett bolt zárta be a kapuit, vagy hagyott fel a bolti árusítással. Alig 4-5 bolt van akik régebb óta és kifejezetten csak modellvasúttal foglalkoznak. Ebben az évben ez azonban már a harmadik új bolt (igaz szűnt is már meg bolt az év elején) A Magyarországon ismét felbukkanó Mechano forgalmazás után itt főleg a Fleischmann hívők találhatják meg a számukra kedves modelleket. vasutmodell bolt a Krisztina-városban
   A MEDIKER Bt. ( 01-06-116907, 28228996-2-41 ) eredetileg orvosi műszerek és berendezések forgalmazására jött létre (innen a cég neve is). A későbbiek folyamán a digitális fényképezőgépek nagy, majd kiskereskedelme is a cég profiljába került.

 
   Az Attila utcai lakásirodát kinőve az Alagútnál lévő sarkon nyílt meg a digitális fényképezőgépeket forgalmazó kiskereskedelmi üzlet. A modellvasút a cégen belül már korábban is jelen volt, de csak mint saját hobby. Nem sokkal ezelőtt először csak internetes webáruházként rendelésre, majd mostanra már árukészletből boltszerűen is árusítanak. Reméljük nem jut a közelmúlt modellbolt-bezárásainak sorsára, ezt a reményt táplálja a több lábon állás is (még ha nem feltétlenül szimpatikus is ha egy cég egyszerre foglalkozik orvosi eszközökkel, digitális fényképezőgépekkel és modellvasúttal is). A tapasztalat az, hogy a jelenlegi piaci helyzetben csak így megy. A régebbi cégek is kénytelenek saját gyártással, exporttal, stb. kiegészíteni a tevékenységüket, mert ma egy modellvasútbolt tisztán ezzel a profillal gazdaságtalan vállalkozás lenne.

  Budapest talán legnagyobb Fleischmann választékával rendelkező boltban H0-ás (egyenáramú) és N-es rendszerek alkotják a fő választékot. Kaphatóak itt olcsó Roco vagonok és a webes katalógusban még a Roco két H0-ás sínrendszere is megtalálható. Terepasztal építésben akár 300e Ft-os félkész asztalt is vehetünk.  
     Elnézést a gyengébb minőségű képekért, de 6.-án a bolt nyitásakor napközben egész egyszerűen nem tudtam sehol megállni kocsival a környéken (a környező mellékutcák Budapest legdrágább fizetős parkolói, ennek ellenére nem volt hely), így a képek 7.-én hajnalban készültek, így sem sikerült teljesen autómentes képet készíteni a szemerkélő esőben. A bolt kirakata még szemmel láthatóan nem készült el, nem lakták be a helységet, így később arra még visszatérünk, ha sikerül belülről is szemügyre venni.
   
(c) Boncz Tibor, Locomotion magazin,  utolsó módosítás: 2009.02.01